A fi parinte este cel mai important si mai provocator job pe care il vei avea vreodata. Poti sa citesti fiecare carte pentru parinti si sa faci in continuare greseli. Daca doresti cu adevarat sa faci ceea ce este corect pentru copiii tai si sa cresti adulti grijulii, cinstiti si iubitori, arata-le prin exemplu. Iata cinci moduri de a da un exemplu bun copiilor tai.

Evita reactiile emotionale

Reactiile emotionale sunt naturale si se simt bine pe moment. Dar emotiile pot sta in calea unei decizii corecte. De exemplu, a reactiona cu furie poate distruge relatiile si te poate pune in probleme cu autoritatile.

Arata-le copiilor tai cum sa-si controleze propriile emotii reactionand calm la situatiile tensionate. Daca iti doresti sa reactionezi cu furie, pleaca de langa copii pana iti poti controla emotiile. Puterea exemplului in educatia copiilor este foarte mare.

Explica deciziile pe care le iei

Atunci cand copilul este martor la luarea deciziilor, tehnica folosita poate sa se imprime foarte adanc in mintea lui. Copilul va dori sa inteleaga care sunt motivele pentru care ai luat anumite decizii, pentru a intelege pe viitor ce anume trebuie sa faca cand se afla intr-o asemenea situatie.

„Pentru ca am spus asa” sau „pentru ca asa vreau”, poate functiona pe moment, dar in mod sigur nu este un exemplu bun. Pe de alta parte, vorbind despre deciziile luate, ii permite copilului sa stie ca il respecti suficient pentru a fi sincer cu el.

Recunoaste-ti greselile

Nimeni nu este perfect. Cand actionezi intr-un mod care este contrar modului in care ai dori sa se comporte copiii tai, recunoaste-ti greseala. Daca ii intrerupi in timp ce vorbesc, cere-ti scuze si lasa-i sa continue. Aminteste-ti ca si copiii tai sunt oameni.

Trateaza-i asa cum ai vrea sa fii tratat.
Practica un bun management al stresului. Acesta este unul dintre cele mai mari probleme cu care te confrunti ca adult si atat de putini oameni au reactii sanatoase pentru anxietatea si stresul de zi cu zi.

Gaseste solutii sanatoase pentru rezolvarea stresului, cum ar fi yoga, meditatia sau exercitiile fizice si explica-le copiilor ca acestea sunt lucruri pe care le pot face atunci cand incep sa se simta stresati.

Ai grija de corpul tau, traieste sanatos si evita viciile

Actiunile tale lasa o urma de nesters asupra copiilor tai. Daca copiii tai vad ca mananci nesanatos sau consumi alcool pentru a face fata stresului, este posibil sa iti calce pe urme. Ai grija cat de des si cat de mult bei in preajma copiilor tai.

Abstinenta cu siguranta nu este necesara, dar asigura-te ca trimiti mesajul potrivit. Apoi, este foarte important sa faci miscare. Sportul nu doar ca te va pastra intr-o forma fizica de invidiat si te va tine departe de boli, insa te va ajuta si pe plan mental.

Persoanele care fac sport sunt mai calme si mai eficiente in activitatile de zi cu zi. O alta metoda de a te dezvolta si de a avea grija de tine este sa citesti. Lectura te ajuta sa iti dezvolti vocabularul si imaginatia, iar copilul tau poate ajunge sa iubeasca cititul datorita exemplului pe care il dai.

Ai grija la vocabularul folosit

Din momentul in care lasi acea prima injuratura sa-ti scape din gura,  copiii tai pot sa prinda obiceiuri nepotrivite si sa foloseasca aceleasi cuvinte in vocabularul lor. De aceea, le datorezi sa traiasca dupa cel mai bun exemplu al tau. Nimeni nu va fi vreodata perfect, dar daca incerci sa traiesti dupa cele mai sanatoase principii, probabil copilul tau iti va calca pe urme.

Tine minte, puterea exemplului in educatia copiilor cantareste mai decat orice sfat verbal, decat orice curs de dezvoltare personala urmat sau carte citita.

Familia este prima si cea mai importanta veriga sociala, iar membrii acesteia tind sa isi copieze comportamentul. Daca iti doresti copii bine crescuti, cu valori puternice, fii exemplu bun pentru ei.

4 thoughts on “5 moduri prin care poti fi un bun exemplu pentru copilul tau

  1. As aprecia si mai mult daca articolul ar contine si sugestii de locatii sau resurse online unde parintii ar putea gasi mai multe informatii despre activitatile propuse.

  2. Este impresionant modul in care sunt structurate activitatile pe categorii de varsta, facilitand selectarea celor potrivite pentru fiecare copil in parte.

  3. Sunt de acord cu ideea ca activitatile in aer liber sunt foarte benefice pentru dezvoltarea copiilor, iar acest calendar propune o multitudine de idei creative.

  4. Articolul este foarte interesant si util pentru parinti, oferindu-le informatii despre cum sa isi organizeze mai bine timpul petrecut cu copiii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *