
Hrisca este o cereala integrala foarte hranitoare pe care multi oameni o considera a fi un superaliment. Printre beneficiile sale pentru sanatate, hrisca poate imbunatati sanatatea inimii, poate promova pierderea in greutate si poate ajuta la gestionarea diabetului.
Hrisca este o sursa buna de proteine, fibre si energie. Hrisca nu contine gluten, asa ca pentru persoanele cu boala celiaca sau cu intoleranta la gluten, hrisca si faina de hrisca sunt alternative alimentare excelente.
Hrisca beneficii
Hrisca contine o varietate de nutrienti sanatosi. Este o sursa buna de proteine, fibre si carbohidrati complecsi sanatosi. O cana sau 168 de grame (g) de hrisca (seminte decojite) prajite si fierte contine urmatorii nutrienti:
• 5,68 g de proteine
• 1,04 g de grasime
• 33,5 g carbohidrati
• 4,5 g fibre
• 148 miligrame (mg) de potasiu
• 118 mg fosfor
• 86 mg de magneziu
• 12 mg de calciu
• 1,34 mg de fier
Hrisca contine, de asemenea, vitamine , printre care:
• tiamina
• riboflavina
• niacina
• acid folic
• vitamina K
• vitamina B-6
Urmatoarele sectiuni analizeaza dovezile pentru posibilele beneficii pentru sanatate ale adaugarii de hrisca la dieta.
1. Imbunatatirea sanatatii inimii
Hrisca este bogata in fibre. Ca cereala integrala, hrisca ar putea avea beneficii pentru sanatatea inimii. Cardiologii recomanda ca cel putin jumatate din cerealele din dieta unei persoane sa fie cereale integrale.
Alimentele din cereale integrale contin nutrienti care sunt importanti pentru sanatatea inimii, inclusiv fibre si niacina. Deci cei care sunt interesati de mancat sanatos ar trebui sa aiba hrisca pe lista.
O revizuire sistematica din 2015 a gasit o legatura intre dietele care erau mai bogate in alimente din cereale integrale si un risc mai scazut de boli de inima.
2. Imbunatatirea digestiei
Hrisca este bogata in fibre. Fibrele alimentare sunt un tip de carbohidrat pe baza de plante pe care organismul nu-l poate descompune in timpul digestiei.
…
Citeste continuarea aici: Care sunt beneficiile oferite de hrisca si de ce sa o consumi?