Titlul acestui articol induce oarecum in eroare, pentru ca nimeni nu te poate innebuni. Este ceva ce vine de la sine cand esti implicat intr-o relatie cu un narcisist diabolic.

Binenteles, nu meriti toata vina. Acest lucru se intampla pentru ca ai fost prins in capcana unei personalitati inselatoare si rauvoitoare, careia nu ii pasa daca te raneste. De fapt, poate ca acest lucru ii va conferi placere.

O data ce recunosti aceste atitudini toxice, trebuie sa formulezi un plan de urgenta. Daca este o relatie pe care ai ales-o, cu un prieten sau cu un partener mai intim, despartirea va fi singura solutie.

Daca vorbim despre un membru al familiei, precum un parinte sau frate/sora, va fi mai dificil sa faci asta. Trebuie sa iti stabilesti o distanta emotionala sigura. Dar, inca ai putea fi nevoit sa te mai intalnesti cu respectiva persoana din cand in cand.

Daca lucrezi cu un narcisist, condoleantele mele. Chiar daca lucrezi la o companie placuta, din moment ce o treime dintre Americani sunt brutalizati la locul de munca, de obicei, este o lupta pierduta daca doresti sa continui sa lucrezi intr-un mediu toxic. Majoritatea acestor tinte vor fi concediate sau isi vor da demisia, pentru ca nu mai pot suporta abuzul.

Cand te aventurezi pe taramul narcisismului, nimeni nu va nega ca este nevoie de putin spatiu mental pentru a-ti pastra sanatatea mentala. Asta deoarece narcisistii diabolici exceleaza in ceea ce oamenii obisnuiti cu aceasta tulburare numesc crearea nebuniei. Fara consult specializat, comportamentul narcisistului te va duce la limite daca nu-i pui capat.

Insa, recunoasterea tacticilor lor prefacute este primul pas spre stoparea acestei absurditati. Iata cateva dintre lucrurile care ne innebunesc la narcisisti si cateva sfaturi pentru a va da jos din acest carusel.

Coborarea din „caruselul” narcisistului

Cei care cunosc narcisismul rauvoitor mi-au spus ca o persoana cu o tulburare de personalitate te va acuza de lucrurile de care ea este vinovata. Psihologii numesc aceasta tactica proiectie. Cu toate ca proiectia se deruleaza de obicei pe la spatele tau, un narcisist o va face si direct, incercand sa te convinga ca are dreptate si ca tu gresesti.

De asemenea, pare sa reprezinte un mecanism de aparare. Daca individul care te badjocoreste mai are macar o urma de constiinta, actiunile sale vor fi diminuate, deoarece va considera ca ai facut ceva pentru a merita tratamentul badjocoritor.

Daca o personalitate rauvoitoare incearca sa te submineze la locul de munca, cel mai probabil, supraveghetorul va auzi ca nu cooperezi pentru ca ai o fire foarte competitiva. El sau ea va impleti povestea cu o gramada de minciuni, in cel mai convingator mod.

Sau, daca alegi sa confrunti un narcisist in privinta comportamentului sau negativ, contrar asteptarilor tale, va incerca sa iti spuna ca si tu faceai aceleasi lucruri pentru care il acuzi.

O metoda prin care te poti proteja impotriva unor astfel de povesti este sa intelegi cum actioneaza un narcisist. Mai mult, daca te intrebi ce a spus acea persoana despre tine, fii atent la ce facea. Pentru ca de asta te va acuza pe tine.

Va vor forta sa va cereti scuze

Narcisistii rauvoitori au talentul de a ne face sa ne cerem scuze pentru greselile lor. Acest lucru se intampla cel mai des dupa ce facem o incercare futila de a-i face sa preia responsabilitatea pentru ceva. Datorita procesului de gandire aberanta, se vor intoarce si, cumva, ne vor convinge ca gresim.

Chiar daca nu ii credem, din pacate, am putea foarte bine sa ajungem sa ne cerem scuze pentru a calma situatia.

Cunoasterea acestor trucuri va poate ajuta sa realizati ca nimic din ceea ce ati spus sau ati facut justifica marea de furie indreptata acum inspre voi. Ceea ce vedeti, psihologii numesc furie narcisista.

Nu va lasati pacaliti. Totul este fum si oglindire. Incearca sa distraga atentia de la erorile lor. Se pare ca majoritatea narcisistilor ar prefera mai bine sa moara decat sa isi recunoasca greseala.

Dar, uneori, in special daca au impresia ca veti pune capat relatiei, isi vor cere mii de scuze, destule pentru a va face sa credeti ca sunt sinceri. Ultimul lucru pe care vor sa il faceti este sa ii eliminati din vietile voastre.

Citeste continuarea aici: Cum poti opri un narcisist sa te innebuneasca