Insuficienta renala este o tulburare ce se manifesta prin incapacitatea rinichilor de a mai elimina in mod eficient produsele reziduale din sange. Bolile renale implica, in primul rand, o scadere in rata de filtrare glomerulara, rata cu care sangele este filtrat de catre glomerulii renali.

Insuficienta renala poate fi de doua tipuri – acuta si cronica. Conform WebMD, bolile renale acute rezulta in urma unor evenimente ce conduc la slabirea rinichilor, precum administrarea anumitor medicamente, pierderi de sange dupa interventii chirurgicale majore sau leziuni, dar si deshidratare.

Pe de alta parte, bolile renale cronice se datoreaza unor boli dezvoltate in timp, precum diabetul sau presiunea arteriala marita, acestea deteriorand gradual rinichii si care, in decursul timpului, le-ar putea afecta in mod negativ functiile.

Bolile renale prezinta mai multe semne si simptome de natura genito-urinara si gastrointestinala. Conform Life Options, persoana ar putea observa diferite anormalitati la urinare, inclusiv un aspect spumos, acidulat al urinei sau chiar prezenta sangelui.

Se observa si o frecventa in nevoia de urinare, in special pe timpul noptii, precum si o cantitate extrem de mica de urina. In unele cazuri, persoana ar putea resimti o presiune sau ar putea intalni dificultati la urinare.

Un exces in privinta volumului de fluid reprezinta o problema de sanatate ce indica insuficienta renala iar retentia de fluid va deveni in general evidenta in fata, maini, picioare, labele picioarelor sau glezne. Suferindul ar putea semnala inflamarea gleznelor, fiindu-i greu sa se incalte.

Unele persoane ar putea observa umflarea fetei, chiar daca pierd in greutate. Altii ar putea gasi activitatile fizice, precum mersul, extrem de obositoare, datorita inflamatiilor din extremitati.

Retentia de fluid poate avea loc si in plamani, cauzand dificultati de respiratie si rasuflari. Pe langa retentia de fluid, suferindul s-ar putea simti neobisnuit de obosit, in principal datorita aportului redus de eritropoietina (EPO), care participa la productia de eritrocite ce transporta oxigen. Scaderea fluxului de sange oxigenat poate cauza senzatia de lipsa a aerului.

Din moment ce rinichii nu mai reusesc sa elimine corect produsele reziduale din sange, toxinele acumulate vor induce senzatia de mancarime. Mai mult, acumularea deseurilor in sange, cunoscuta si sub numele de uremie, va afecta modul in care persoana simte gustul mancarii.

Pe langa asta, acumularea toxinelor poate da o respiratie urat mirositoare. Suferindul ar putea observa ca nu mai suporta carnea sau orice alt aliment. Datorita acumularii excesive a produselor reziduale in sange, respectivul ar putea fi afectat de greturi, episoade de voma, lipsa apetitului, toate rezultand in pierderea in greutate.

In timp ce majoritatea cazurilor de boli renale nu produc dureri, persoanele diagnosticate cu o astfel de tulburare pot resimti un oarecare nivel de durere, in special in picioare sau in zona coastelor.

De obicei, durerea se intinde pe partea superioara a spatelui, in zona rinichilor. Altii s-ar putea plange de dureri de spate propriu-zise sau dureri pe partile laterale ale corpului, ceea ce le va impiedica odihna adecvata pe timpul noptii.

Tratamentul pentru bolile renale acute implica spitalizarea, iar termenul de internare depinde de motivul aparitiei insuficientei renale si de timpul necesar pentru ca rinichii sa se recupereze.

Conform Clinicii Mayo, scopul principal al tratamentului este de a identifica boala sau leziunea care a cauzat problemele la rinichi. Optiunile de tratament sunt, si ele, determinate de cauza de baza a insuficientei renale.

Pentru reglarea cantitatii de lichide din sange, doctorul ar putea recomanda perfuzii, ceea ce ar duce la inflamarea picioarelor sau a mainilor. Ar putea fi prescrise si diuretice sau medicamente care promoveaza urinarea.

Este posibil ca doctorul sa recomande si sulfonat polistiren de sodiu sau glucoza pentru a preveni acumularea de potasiu in sange. S-ar putea administra chiar si calciu pentru a mentine nivelurile de nutrienti din sange. In ultimul rand, ar putea fi nevoie de dializa pentru a se elimina toxinele din circulatie.

Conform NHS, nu exista un remediu pentru bolile renale cronice. Insa, tratamentele pot incetini sau intarzia progresul boli si ar putea preveni dezvoltarea altor complicatii.

Riscul atacului de cord ar putea creste in cazul persoanelor afectate de boli renale cronice, ducand la o afectiune numita boala renala terminala; astfel, pacientul care sufera de boala renala terminala ar putea avea nevoie de un tratament artificial, precum dializa sau transplantul de rinichi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *