O problemă frecvent întâlnită în rândul copiilor este miopia, o tulburare ce este caracterizată prin dificultatea de a vedea clar la distanță. 

Potrivit Healthy Children (1), această afecțiune se manifestă în rândul a nouă la sută dintre preșcolari, a aproximativ nouă la sută dintre elevi și a 30 la sută dintre adolescenți.

Care sunt copiii predispuși la miopie

Conform sursei citate, copiii prezintă un risc mai crescut de a dezvolta miopie dacă și părinții lor au suferit de acest viciu de refracție. 

El apare atunci când globul ocular este prea lung pe axa antero-posterioară, adică din față spre spate, motiv pentru care razele de lumină sunt focalizate în fața retinei. În plus, miopia poate să fie cauzată și de cornee sau cristalin, în cazul în care sunt prea curbate.

Potrivit American Academy of Opthalmology, miopia devine o afecțiune frecvent întâlnită în rândul copiilor. Studiile efectuate în ultimii ani au arătat că prichindeii care petrec mai mult timp în spații închise, având activități ce necesită concentrare, precum jocurile pe calculator, tabletă ori telefon și chiar cititul, prezintă un risc crescut de a dezvolta miopie, spre deosebire de cei care își petrec timpul liber în aer liber.

Cum poți corecta miopia la copii, află mai jos:

Ochelari de vedere

Miopia la copii se vindecă, iar ochelarii pot fi o soluție eficientă prin care poți corecta acest defect. Ei pot fi folosiți doar atunci când prichindeii întâmpină dificultăți în ceea ce privește vederea la distanță sau îi pot folosi tot timpul. Este important să alegi rame care să li se potrivească, în funcție de vârstă și de activitățile pe care le practică. 

Lentile de contact

În cazul în care copilul este suficient de mare, lentilele de contact pot fi eficiente în ceea ce privește corectarea miopiei. 

Acestea sunt ușor de folosit și sunt recomandate în special copiilor care practică sport. Deși nu există limită de vârstă în ceea ce privește folosirea lentilelor de contact, este bine ca acestea să fie tolerate și să existe un ritual riguros de igienă. 

Ele trebuie să fie îndepărtate și curățate zilnic, pentru a preveni infecțiile. De asemenea, copilul trebuie să aibă și ochelari de vedere de rezervă, în cazul în care are o sensibilitate și nu-și mai poate folosi lentilele.

Picături oftalmologice cu atropină

Pentru a preveni progresia miopiei sunt recomandate picăturile oftalmologice care conțin o doză mică de atropină. Potrivit unor studii de specialitate, aceste picături care au rolul de a dilata pupilele în timpul controlului oftalmologic sunt eficiente și pentru a încetini progresia miopiei în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani.

Ortokeralogia

O altă modalitate prin care poți încetini progresia miopiei este ortokeratologia. Este recomandată copiilor care au dioptrii de maximum minus patru și constă în purtarea unor lentile tari în timpul somnului, acestea având rolul de a schimba forma corneei pentru a îmbunătăți vederea, potrivit Webmd (3).

Așadar, după cum ai putut să descoperi există câteva soluții de corectare a miopiei. Totodată, pentru a preveni progresia acestui defect de vedere, copilul tău ar trebui să stea cât mai mult timp în aer liber și să evite expunerea la ecrane.

Bibliografie:

  1. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/eyes/Pages/Myopia-Nearsightedness.aspx
  2. https://www.aao.org/eye-health/diseases/myopia-control-in-children
  3. https://www.webmd.com/eye-health/myopia-nearsightedness-children

3 thoughts on “Cum se corectează miopia la copii

  1. Un aspect interesant abordat in articol se refera la factorii care pot contribui la dezvoltarea miopiei la copii, cum ar fi mostenirea genetica sau utilizarea excesiva a dispozitivelor electronice. Este important ca parintii sa fie constienti de aceste factori si sa ia masuri preventive adecvate pentru a proteja sanatatea ochilor copiilor.

  2. Am apreciat faptul ca articolul mentioneaza ca miopia poate fi corectata si prin exercitii oculare speciale. Aceasta este o informatie utila pentru parintii care doresc sa incerce metode alternative de tratament in afara de purtarea ochelarilor sau lentilelor de contact. De asemenea, articolul subliniaza importanta monitorizarii regulate a vederii copilului pentru a depista orice modificari.

  3. Articolul este foarte informativ si ofera o perspectiva clara asupra modului in care miopia poate fi corectata la copii. Sunt prezentate metodele de tratament disponibile, cum ar fi purtarea de ochelari sau lentile de contact, dar si posibilitatea unei interventii chirurgicale. De asemenea, sunt oferite sfaturi practice pentru parinti in privinta preventiei si ingrijirii ochilor copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *