Implanturile dentare sunt o modalitate modernă și eficientă de a înlocui dinții pierduți, indiferent de cauză și de a păstra în bună stare restul danturii. 

Totuși, pentru a te bucura de investiția făcută într-un zâmbet perfect, este obligatoriu să respecți o serie de reguli care țin de igiena orală, alimentație și stil de viață. 

În acest articol ai ocazia să descoperi mai multe informații despre subiectul îngrijirii implanturilor, imediat după procedură și pe termen lung.

Îngrijirea implanturilor dentare imediat după procedură

Îngrijirea implanturilor dentare imediat după procedură este extrem de importantă pentru o vindecare optimă și pentru a evita eventualele complicații. Iată câteva aspecte cheie de luat în considerare:

 • Respectarea perioadei de recuperare după intervenția chirurgicală: Abia ai trecut prin procedura de montare a unui implant dentar Straumann în București, iar medicul ți-a vorbit despre o perioadă de convalescență. De ce? Deoarece corpul necesită un interval variabil de timp pentru a se vindeca. Este esențial să eviți activitățile fizice intense, mâncarea dură și să renunți la fumat. Exercițiile fizice intense pot perturba procesul natural de vindecare, iar mâncarea dură poate exercita presiune asupra implantului. Fumatul poate îngreuna vindecarea și poate crește riscul de infecții [1].
 • Menținerea igienei orale: Îngrijirea orală corespunzătoare este esențială pentru vindecarea implantului dentar. Periajul de două ori pe zi este important pentru a îndepărta placa bacteriană și pentru a preveni infecțiile. Utilizarea aței dentare și a apei de gură antibacteriene sunt, de asemenea, recomandate pentru a menține igiena orală optimă. Este important să eviți periajul excesiv sau prea dur, deoarece acesta poate irita zona implantului.
 • Respectă indicațiile primite de la medicul stomatolog: După efectuarea procedurii, medicul stomatolog îți va oferi instrucțiuni specifice privind îngrijirea implantului. Acestea pot include evitarea anumitor alimente sau băuturi, administrarea de medicamente pentru durere sau inflamație, și așa mai departe, în funcție de fiecare pacient [2].
 • Monitorizarea posibilelor complicații: Este important să fii conștient de posibilele semne ale complicațiilor, cum ar fi durerea persistentă, sângerarea excesivă, umflarea sau roșeața intensă în jurul zonei implantului. Acestea pot indica o infecție sau un alt tip de problemă care necesită asistență medicală imediată [1].
implant dentar

Îngrijirea implanturilor dentare pe termen lung

Îngrijirea implanturilor dentare pe termen lung este esențială pentru menținerea sănătății și a funcționalității acestora. Iată câteva aspecte importante de luat în considerare:

 • Curățarea zilnică a implanturilor dentare: Igiena orală zilnică joacă un rol crucial în îngrijirea pe termen lung a implanturilor dentare. Este recomandat să periezi dinții de două ori pe zi, folosind o periuță de dinți cu peri moi și pastă de dinți non-abrazivă. Ața dentară trebuie utilizată cu atenție pentru a curăța zona din jurul implanturilor și a îndepărta resturile alimentare. De asemenea, utilizarea unei ape de gură antibacteriene poate ajuta la protejarea implanturilor dentare împotriva bacteriilor și inflamației gingivale [3].
 • Controlul stomatologic regulat: Vizitele regulate la stomatolog sunt esențiale pentru identificarea și tratamentul precoce al oricăror probleme care pot afecta implanturile dentare. Stomatologul poate examina implanturile și poate depista eventuale semne de inflamație sau infecție. De asemenea, acesta poate realiza o igienizare profesională pentru a îndepărta tartrul și placa bacteriană, care pot afecta sănătatea implanturilor. Este recomandat să programezi un control stomatologic cel puțin o dată la șase luni [2].
 • Evitarea alimentelor dure și lipicioase: Alimentele dure și lipicioase pot cauza leziuni sau pot provoca deplasarea implanturilor dentare. Prin urmare, este important să eviți alimentele precum bomboanele tari, nucile, semințele sau alimentele lipicioase, cum ar fi caramelul sau gumă de mestecat. În schimb, optează pentru alimente moi și bine gătite, cum ar fi legumele fierte sau preparate la abur, fructele moi sau carnea tocată [4].
 • Abstinența de la fumat și alcool: Fumatul și consumul excesiv de alcool pot avea un impact negativ asupra sănătății orale și pot contribui la eșecul implanturilor dentare. Fumatul poate reduce fluxul de sânge către țesuturile orale, îngreunând vindecarea și creșterea osoasă necesare pentru susținerea implanturilor. Alcoolul în exces poate afecta sistemul imunitar și poate crește riscul de infecții. Prin urmare, abstinența de la aceste substanțe este vitală pentru îngrijirea pe termen lung a implanturilor dentare [5].

Importanța controlului stomatologic regulat în îngrijirea implanturilor dentare

Un control stomatologic regulat joacă un rol crucial în îngrijirea și menținerea sănătății implanturilor dentare pe termen lung. În primul rând, controlul stomatologic regulat permite detectarea timpurie a problemelor care pot apărea în jurul implanturilor dentare. 

Prin examinarea atentă a gingiilor și a țesutului osos, stomatologul poate identifica și trata inflamațiile gingivale sau alte probleme de ocluzie înainte ca acestea să devină complicații grave. Printr-o abordare preventivă, se poate evita pierderea implantului dentar sau apariția altor complicații.

Pe lângă identificarea problemelor legate direct de implanturi, controlul stomatologic regulat este important și pentru monitorizarea sănătății generale a gurii. 

control stomatologic

Acesta poate ajuta la detectarea bolilor orale care pot afecta nu numai implanturile, ci și dinții naturali, gingiile și alte structuri orale. Prin urmare, un control stomatologic regulat poate contribui la menținerea unei sănătăți orale generale și la prevenirea afecțiunilor dentare și gingivale [2].

Un alt aspect important al controlului stomatologic regulat este asigurarea longevității implanturilor dentare. Prin efectuarea unor controale periodice, stomatologul poate verifica dacă implantul este în continuare bine fixat în os și dacă și coroana este într-o stare bună. 

Prin urmare, controlul stomatologic regulat contribuie la asigurarea durabilității și funcționalității pe termen lung a implanturilor dentare.

Impactul alimentației și al stilului de viață asupra implanturilor dentare

Alimentația joacă un rol crucial în menținerea sănătății generale a gurii și, implicit, a implanturilor dentare. Anumite alimente pot cauza daune implanturilor dentare, în special cele foarte dure sau foarte lipicioase. 

De exemplu, alimentele tari, cum ar fi nucile sau bomboanele tari, pot exercita presiune excesivă asupra implanturilor și pot duce la slăbirea lor sau chiar la ruperea lor. 

Alimentele lipicioase, precum caramelul sau gumă de mestecat, pot crea forțe de tracțiune care pot afecta integritatea implanturilor. Prin urmare, este important să eviți aceste alimente sau să le consumi cu precauție, pentru a proteja implanturile [1].

Băuturile acide sau cu conținut ridicat de zahăr pot avea un impact negativ asupra implanturilor dentare. Băuturile acide pot eroda smalțul dinților și pot afecta și suprafața implanturilor. 

De asemenea, băuturile cu un conținut ridicat de zahăr, precum băuturile energizante sau sucurile îndulcite, pot favoriza dezvoltarea plăcii bacteriene în jurul implanturilor, ceea ce poate duce la inflamații sau infecții ale țesuturilor moi.

intretinere implanturi dentare

Obiceiurile cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool pot avea un impact semnificativ asupra durabilității și funcționalității implanturilor dentare. 

Fumatul poate reduce fluxul de sânge către țesuturile din jurul implanturilor, ceea ce poate afecta procesul de vindecare și poate crește riscul de infecții. 

De asemenea, fumatul poate contribui la dezvoltarea bolii parodontale, care va afecta în mod negativ stabilitatea implanturilor. Consumul excesiv de alcool poate afecta structura osoasă și poate compromite rezistența implanturilor [3].

Asigurarea unei îngrijiri adecvate după procedura de implant dentar și menținerea acesteia pe termen lung contribuie semnificativ la succesul implantului. 

Controlul stomatologic regulat este vital pentru detectarea timpurie a oricăror probleme, în timp ce stilul de viață și alimentația pot avea un impact semnificativ asupra sănătății orale. Discută cu medicul stomatolog despre eventualele întrebări pe care le ai referitoare la acest subiect.

 

Bibliografie

1. Aubert, Eric. Dental Implant Care: 7 Tips for Looking after Your Implants. 25 Sept. 2019, forestparkdental.com/dental-implant-care-7-tips-for-looking-after-your-implants/, accesat la 11.10.2023;

2. “Dental Implant Care: How to Look after Your Implants.” Www.bloomdentalofarlington.comwww.bloomdentalofarlington.com/blog/586802-dental-implant-care-how-to-look-after-your-implants, accesat la 11.10.2023;

3. “Dental Implants: Tooth Implants, Dentures, Dental Crowns & Bridges.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/treatments/10903-dental-implants, accesat la 11.10.2023;

4. https://www.facebook.com/WebMD. “Dental Implant Surgery – Advantages, Risks, and Insurance Questions.” WebMD, 30 July 2021, www.webmd.com/oral-health/dental-implants, accesat la 11.10.2023;

5. Marc, Author. “How to Care for Dental Implant Restorations.” Montgomery Dental Care, 8 Feb. 2023, www.montgomerydentalcare.com/how-to-care-for-dental-implant-restorations/, accesat la 11.10.2023.

3 thoughts on “Ghidul de îngrijire: Cum să menții implanturile dentare în stare perfectă pe termen lung

 1. M-am confruntat cu probleme legate de ingrijirea implanturilor dentare in trecut, asa ca acest ghid mi-a fost de mare ajutor. Recomand tuturor celor care au implanturi dentare sa il citeasca si sa aplice sfaturile mentionate pentru a avea un zambet sanatos si frumos.

 2. Articolul ofera sfaturi foarte utile si practice pentru a mentine implanturile dentare sanatoase. Este esential sa evitam obiceiurile nocive, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool, si sa avem o dieta echilibrata pentru a ne asigura o vindecare rapida si o buna functionare a implanturilor.

 3. Am citit cu mare interes ghidul de ingrijire pentru implanturile dentare pe termen lung. Mi se pare extrem de important sa acordam atentie deosebita igienei orale si sa vizitam regulat dentistul pentru a ne asigura ca implanturile noastre raman in stare perfecta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *