Alegerea bijuteriilor pentru bebeluși necesită cunoașterea caracteristicilor importante ale materialelor prețioase. Cerceii din aur sunt accesoriile pentru care optează mulți părinți de fetițe, iar asta datorită faptului că sunt rezistenți în timp și au un aspect plăcut, aurul fiind disponibil în mai multe variante cromatice.

Îngrijirea corectă a cerceilor din aur pentru copii este absolut esențială pentru igiena și siguranța micuților, dar și pentru protejarea bijuteriilor. Iată 5 recomandări utile în acest sens.

1. Protejează cerceii de zgârieturi

Protejarea bijuteriilor din aur de zgârieturi este esențială pentru a menține strălucirea și estetica acestora pentru un timp îndelungat, aurul fiind un metal moale care se poate deforma ușor în contact cu suprafețe dure. 

Așadar, manipularea cu grijă a cerceilor este esențială pentru a-i proteja de zgârieturi. Este important să eviți folosirea forței atunci când îi pui sau îi scoți din urechile bebelușului, deoarece acest lucru poate duce la zgârieturi accidentale. 

În plus, este recomandat să nu lași cerceii în locuri unde ar putea fi zgâriați de alte obiecte, atunci când nu sunt purtați și să eviți contactul acestor bijuterii cu suprafețe aspre sau neregulate (cum ar fi pietrele sau metalele dure). 
 

Curățarea regulată a cerceilor pentru bebeluși din aur este, de asemenea, esențială pentru a preveni zgârieturile. Murdăria și praful se pot acumula pe suprafața acestor bijuterii, ceea ce poate duce la apariția zgârieturilor. 

Așadar, este recomandat să le cureți regulat folosind soluții blânde și o cârpă moale. Acest proces nu numai că protejează cerceii de zgârieturi, dar ajută și la menținerea strălucirii lor.

2. Evită contactul bijuteriilor cu soluții dăunătoare

Bijuteriile din aur pot fi deteriorate cu ușurință de o serie de substanțe chimice, printre care clorul, amoniacul pur și produsele de curățare agresive. 

Chiar și cosmeticele, cum ar fi parfumurile sau spray-urile pentru păr, pot afecta strălucirea și culoarea aurului. Acestea conțin anumite substanțe chimice care pot reacționa cu metalele prețioase, conducând la pierderea strălucirii și chiar la decolorare.

Pentru a preveni efectele nedorite pe care le-am menționat, este important să eviți expunerea bijuteriilor la acțiunea acestor factori dăunători. 

O modalitate simplă de a face acest lucru este prin îndepărtarea cerceilor din urechi înainte de a intra în piscină.

 Acest lucru este cu atât mai important atunci când vorbim despre cerceii pentru bebeluși, deoarece pielea lor este foarte sensibilă și poate reacționa negativ la produsele chimice.

Expunerea la soluții dăunătoare poate avea rezultate devastatoare pentru bijuteriile din aur, iar în funcție de concentrația substanței chimice și de durata expunerii, daunele pot fi permanente.

3. Ocazional, lustruiește cerceii din aur

Un lucru esențial de reținut când vine vorba de întreținerea cerceilor din aur este frecvența lustruirii, deoarece, efectuată frecvent, procedura poate uza metalul prețios, ducând la o pierdere a strălucirii acestuia. 

Este recomandată lustruirea cerceilor din aur la bijutier o dată la fiecare 6 luni sau atunci când observi că strălucirea lor a început să se diminueze, însă poți face acest lucru și acasă.

Folosește o lavetă moale, specială pentru bijuterii și folosește-o cu mișcări ușoare și circulare, fără a pune presiune, pentru a evita zgârierea suprafeței aurului.

Există pe piață diverse soluții de lustruire special create pentru aur, care promit să redea strălucirea bijuteriilor. Cu toate acestea, este important să analizezi cu atenție compoziția acestora. 

Unele dintre aceste produse pot conține substanțe care ar putea afecta pielea sensibilă a bebelușilor. Prin urmare, este recomandat să optezi pentru produse naturale, care nu conțin substanțe chimice agresive.

4. Folosește soluții preparate acasă pentru curățarea bijuteriilor

Curățarea bijuteriilor de aur nu este un proces dificil și se poate realiza chiar și la domiciliu cu ajutorul unor soluții preparate acasă, foarte eficiente.

O opțiune populară constă în folosirea unei soluții formate din apă caldă și detergent de vase. Această soluție poate fi utilizată pentru a îndepărta murdăria și uleiurile care se pot acumula pe suprafața bijuteriilor. 

Tot ce trebuie să faci este să amesteci câteva picături de detergent într-un vas cu apă caldă, apoi să lași cerceii să se înmoaie timp de 20-30 de minute. 

După aceea, poți utiliza o periuță de dinți cu perii moi pentru a curăța delicat cerceii, apoi să-i clătești cu apă curată și să-i usuci cu un prosop moale de finet.

O altă soluție pe care o poți încerca este amoniacul. Acesta este un agent de curățare foarte puternic și este deosebit de eficient pentru curățarea aurului, dar trebuie utilizat cu prudență, în proporții corespunzătoare.

 Amestecă o parte amoniac cu șase părți apă, apoi lasă cerceii să se înmoaie timp de 10 minute. Asigură-te că ai clătit bine cerceii la final pentru a îndepărta orice reziduu de amoniac.

Este important să reții că deși aceste metode de curățare sunt eficiente, nu ar trebui să fie folosite prea des, deoarece pot deteriora cerceii de aur în timp. De asemenea, dacă cerceii au pietre prețioase, este mai bine să le duci la un profesionist pentru a le reda strălucirea, deoarece unele soluții de curățare pot deteriora pietrele.

5. Depozitează corespunzător cerceii

Depozitarea corespunzătoare a cerceilor de aur este esențială pentru a le păstra strălucirea și durabilitatea. În primul rând, este recomandat să alegi cutii de bijuterii compartimentate care să-ți permită să păstrezi separat cerceii de aur ai copilului de accesoriile din alte materiale. 

Poți face acest lucru și cu ajutorul săculeților speciali din catifea de mătase, de altfel foarte practice pentru transportul bijuteriilor în siguranță. 

Umiditatea poate accelera procesul de oxidare a aurului, ceea ce poate duce la decolorarea cerceilor. Deci, este important să eviți depozitarea bijuteriilor de aur în zone cu umiditate ridicată și să le păstrezi într-un loc uscat și răcoros pentru a preveni acest fenomen. 

Atunci când vrei să scoți din cutia de bijuterii perechea de cercei de aur pentru bebeluși este esențial să te asiguri că mâinile tale sunt curate și uscate înainte de a-i atinge. 

Grăsimea și uleiurile de pe piele pot lăsa urme pe aur, care pot deveni vizibile în timp. Poți chiar să folosești mănuși de bumbac sau mătase atunci când manipulezi bijuterii de aur.

Cerceii din aur pot fi curățați acasă, cu produse pe care le ai la îndemână, însă, periodic, accesoriile realizate din acest metal prețios merită un răsfăț profesional, la bijutier. Astfel, sunt mai durabile și mai curate, deci mai sigure de purtat, mai ales pentru cei mici.

2 thoughts on “Îngrijirea și curățarea cerceilor din aur pentru copii: 5 recomandări

  1. Ma bucur ca am gasit acest articol care imi ofera sfaturi despre cum sa ingrijesc cerceii din aur ai copilului meu. Este reconfortant sa stiu ca exista metode simple si eficiente pentru a-i mentine bijuteriile curate si stralucitoare. Recomand cu incredere acest ghid tuturor parintilor care se confrunta cu aceeasi problema.

  2. Articolul ofera informatii foarte utile despre ingrijirea si curatarea cerceilor din aur pentru copii. Recomandarile sunt foarte practice si usor de urmat, iar sfaturile sunt bine argumentate. Este important sa avem grija de bijuteriile copiilor nostri pentru a le pastra stralucirea si calitatea in timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *