Orice designer cu inalta calificare iti va spune cu incredere ca lumina sta la baza intregului spatiu interior. Aceasta inseamna ca aceeasi camera poate arata complet diferit.

Poate fi rece si dezamagitoare, sau invers – calda si confortabila. Fie pe hol, sufragerie sau chiar in biserica, un candelabru creeaza personalitate. Tipurile de candelabrele sunt de obicei realizate din materiale similare si adesea arata foarte asemanator. Cea mai mare diferenta este sistemul de ramificatii si materialul.

Candelabre hol

Candelabrele de pe hol pot oferi confort casei. Aceste corpuri de iluminat se disting prin dimensiunile reduse si versatilitatea lor, ceea ce le permite sa fie amplasate cu succes intr-un coridor mic, dar si pe un hol mare.

Agatarea candelabrelor pe un hol clasic va ajuta la crearea unei imagini luxoase a holului. Ele pot deveni elementul central al compozitiei tavanului. Atunci cand alegi candelabre hol, ar trebui ca inaltimea tavanului sa nu depaseasca 2,5-3 metri.

Candelabre living

Un living mic nu ar trebui sa fie decorat cu un candelabru prea masiv sau care sa atarne prea jos. Un corp de iluminat central se va potrivi organic in interior si se va distinge prin cel mai simplu design. In designul modern, exista candelabre living cu capacitatea de a regla nivelul fluxului luminos si de a schimba culoarea folosind o telecomanda.

Candelabre moderne

Candelabrele moderne si avangardiste sunt ideale ca iluminat de accent in incaperile moderne. Candelabrele Sputnik echipate cu becuri au la baza tepi centrali, adesea sub forma de explozie solara, dar uneori si in alte forme simple, geometrice.

Candelabre bisericesti

Folosite initial in cladirile sacre, luminile cu mai multe flacari si-au facut loc in cladirile seculare inca din Evul Mediu tarziu, iar candelabrele au devenit de atunci indispensabile. La inceput a fost o chestiune cu roti simple.

Un exemplu este Catedrala din Aachen din 1166. Decoratiunile in stil baroc si rococo au devenit din ce in ce mai fastuoase si au facut din candelabre bisericesti, adevarate candelabre pentru stiluri moderne. Cel mai mare candelabru bisericesc are zece metri in diametru si 15 metri inaltime.

Citeste continuarea aici: Lumea candelabrelor – de la clasic la modern

{{clean}}
{{clean2}}