Sa ne rasucim de pe o parte pe alta in pat, sa numaram oile sau, acum cu telefonul mobil, sa ne uitam la toate fotografiile din galeria foto, sunt cateva dintre lucrurile pe care le incercam cu disperare atunci cand nu putem dormi.

Un somn bun este unul dintre cei mai importanti factori pentru ca organismul sa functioneze corect, deoarece in timpul acestor ore de odihna corpul se reface dupa activitatea zilnica.

Unii oameni au probleme in a adormi, altii se trezesc in mijlocul noptii si nu mai pot adormi inapoi. Unii au nevoie de mai mult somn, unii se odihnesc mai bine daca citesc putin inainte de culcare, unii prefera sa nu bea cafea seara pentru ca se vor trezi in timpul noptii.

Toata lumea are uneori probleme cu somnul. Dar daca acest lucru se intampla des, lipsa somnului iti poate afecta sanatatea si poate face sa iti fie greu sa treci cu bine peste ziua urmatoare.

Pentru a depasi astfel de stari nedorite, majoritatea dintre noi trebuie sa avem mai mult control asupra calitatii somnului si a stilului nostru de viata. In continuare ti-am pregatit cateva sfaturi pe care ar trebui sa le iei considerare daca vrei sa dormi mai bine si mai profund.

Regleaza-ti ritmul circadian

Este important sa nu transformi noaptea in zi si nici invers, ci sa iti stabilesti o rutina pentru a dormi mai bine. Astfel, incearca sa te culci aproximativ la aceeasi ora, sa dormi un anumit numar de ore si sa te trezesti aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi.

Cu ajutorul unui program bine stabilit vei reusi sa setezi ceasul intern al corpului si sa optimizezi calitatea somnului. Daca dormi suficient, ar trebui sa te trezesti natural fara alarma, iar in cazul in care ai nevoie de un ceas desteptator, culca-te cu o ora mai devreme.

Dormi in intuneric total

Melatonina este un hormon natural controlat de expunerea la lumina, ce ajuta la reglarea ciclului de somn – veghe. Creierul secreta mai mult melatonina atunci cand este intuneric si te face sa adormi, iar cand este lumina te ajuta sa fii mai alert.

Prin urmare, acopera ferestrele si inlatura din camera toate obiectele care pot crea lumina ca sa nu perturbi in nici un fel ritmul natural al organismului.

Imbunatateste mediul in care dormi

Cateva aspecte mici, dar importante, te vor ajuta sa te odihnesti mult mai bine pe parcursul noptii. In acest sens, aeriseste camera inainte de culcare si asigura-te ca este intunecata, rece si linistita. Foloseste o saltea de calitate si asternuturi pe masura, care sa-ti ofere suficient spatiu pentru a te intinde.

Rezerva-ti patul doar pentru somn si acorda o atentie deosebita materialului din care sunt confectionate asternuturile, deoarece tesaturile de slaba calitate iti pot afecta somnul.

Creeaza-ti un ritual de pregatire a somnului

Este important sa iti pregatesti corpul inainte de culcare. Asadar, inchide televizorul ori calculatorul cu 90 de minute inainte de culcare, asculta putina muzica de relaxare, citeste cateva randuri dintr-o carte sau fa un dus fierbinte. Incearca sa faci lucruri care sa te relaxeze si care sa-ti induca o stare de somn.

Gandeste-te doar la lucrurile pozitive

In nici un caz nu te vei putea odihni bine daca in fiecare noapte mergi la culcare gandindu-te la toate problemele de peste zi. Trebuie sa muti sentimentele negative si sa elimini stresul inainte de a adormi. Cum poti face asta?

Concentreaza-ti atentia doar pe aspectele pozitive, gandeste-te doar la lucrurile care iti aduc bucurie si elibereaza-ti minte de griji. Nu este simplu, dar cu putin exercitiu vei ajunge sa cunosti starea de relaxare de care ai nevoie pentru un somn linistitor.

Opteaza pentru o temperatura confortabila

Tulburarile de somn apar adesea si din cauza temperaturilor prea ridicate din dormitor. In functie de confortul tau, regleaza termostatul centralei intre 18.5° si 22° Celsius. Daca depasesti 24° Celsius sau ajungi la mai putin de 12° Celsius, te vei trezi din cauza disconfortului creat.

Fa exercitii fizice in timpul zilei

Cateva studii au constatat ca exercitiile fizice zilnice, indiferent de tipul sau de intensitatea lor, ajuta oamenii sa adoarma mai repede si sa ramana adormiti mai mult timp, in special in randul persoanelor de varsta mijlocie sau mai in varsta.

Potrivit specialistilor, persoanele care sufera de insomnii pot adormi cu 13 minute mai repede si pot castiga pana la 20 de minute suplimentare de somn pe noapte daca incep o rutina de exercitii fizice.

Un singur avertisment insa, trebuie sa inchei exercitiile fizice cu cel putin patru ore inainte de culcare, altfel ar putea interfera cu somnul prin cresterea temperaturii corpului.

Nu trebuie neaparat sa mergi la sala de fitness, daca nu ai timp sau nu iti place. Activitatea ta fizica poate insemna o plimbare in parc, o tura cu bicicleta sau, pur si simplu, urcarea scarilor in locul liftului.

In concluzie, urmeaza sfaturile prezentate de noi si acorda mai multa atentie stilului tau de viata pentru a te putea odihni fara intrerupere si pentru a avea parte de un somn odihnitor in fiecare noapte.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}

4 thoughts on “Metode utile care te vor ajuta sa dormi mai bine

  1. Felicitari pentru acest articol informativ! Mi-a dat multe idei noi pentru a petrece timp de calitate alaturi de copilul meu.

  2. Calendarul propus este foarte bine structurat si usor de urmat. Apreci faptul ca include atat activitati individuale, cat si in familie.

  3. Mi-a placut foarte mult ideea de a include activitati educative si recreative in calendarul copiilor. Este important sa le oferim oportunitati de dezvoltare echilibrate.

  4. Articolul este foarte util pentru parintii care vor sa-si organizeze mai bine timpul liber al copiilor. Ideile prezentate sunt variate si usor de implementat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *