Te dor ochii des? Poate ai dureri de cap după o activitate ce îți solicită vederea prea mult sau doar vrei să afli cum să îți păstrezi vederea la fel de sănătoasă, în acest articol o să citești despre cele mai bune 3 obiceiuri prin care să scapi de dureri și oboseala oculară și să menții o vedere sănătoasă!
1. Odihnirea ochilor
Expunerea prelungită la ecrane poate cauza oboseală oculară, uscăciune și iritații. Pentru a combate acest lucru, folosește regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, privește un obiect aflat la aproximativ 6 metri distanță pentru 20 de secunde. Această practică permite ochilor să se relaxeze și să se recupereze de la stresul vizual. [1]
Menține lentilele ochelarilor curate tot timpul, astfel te asiguri că ochiul nu lucrează în plus să vadă clar. Tu când ți-ai schimbat ultima oară ochelarii? Încearcă ochelari de vedere Polarizen la preț accesibil.
Ramele deseori pot fi grele și inegale, astfel creând o diferență în vedere care o poate afecta cu timpul, mai ales la copii, cărora încă li se dezvoltă vederea. O soluție pentru această problemă este rama ochelari de vedere ovala de copii Polarizen 5001 C2, centralizată de un profesionist.
În plus, față de regula 20-20-20, fă pauze mai lungi de la ecran la fiecare oră. Ridică-te, mișcă-te și privește în depărtare pentru a-ți odihni ochii și a-ți îmbunătăți circulația sângelui.
Exercițiile de focalizare și mișcare a ochilor pot ajuta la reducerea oboselii. De exemplu, rotește-ți ochii în cercuri largi, schimbând direcția după câteva rotații sau focalizează-te alternativ pe un obiect apropiat și pe unul îndepărtat.
Păstrează-ți ochii bine hidratați pentru a preveni senzația de uscăciune și iritație. Folosește picături oftalmice lubrifiante dacă simți că ochii tăi devin uscați sau dacă lucrezi într-un mediu cu aer condiționat sau cu aer uscat.
Clipește! Un om clipește de 15 ori pe minut, însă studiile recente au arătat că, în timpul folosirii dispozitivelor digitale, clipim doar de 5-7 ori pe minut. Clipirea este modalitatea ochiului de a se hidrata. Depune un efort minim de a clipi cât mai des posibil, ca ochiul să nu se usuce. Îți poți pune un bilețel lângă ecran, să nu uiți! [1]
Îndepărtează ochii de ecran. Distanța dintre tine și ecran ar trebui să fie cât lungimea brațului. Ajustează luminozitatea ecranului în funcție de lumina înconjurătoare, să nu fie mai luminat decât în cameră.
Expunerea prelungită la lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor digitale poate duce la oboseală oculară, tulburări de somn și alte probleme. Ochelarii de protecție blue light sunt proiectați pentru a filtra sau a reduce lumina albastră emisă de aceste dispozitive, contribuind astfel la protejarea sănătății ochilor și la reducerea disconfortului asociat utilizării ecranelor. Rama de ochelari de vedere unisex Polarizen AS6413 C4 permite montarea unor lentile cu protecție împotriva luminii albastre.
2. Alimentație echilibrată și bogată în nutrienți
Vitaminele A, C și E, dar și zincul, conțin antioxidanți care previn degenerescența maculară, o afecțiune în care macula (partea retinei care oferă ochiului o vedere clară) se deteriorează.
Sursele de mâncare bogate în acești nutrienți sunt:
- morcovi
- ardei roșii
- broccoli
- spanac
- căpșuni
- cartofi dulci
- citrice
Mâncare bogată în omega-3, precum somonul și semințele, este recomandată, pentru o vedere mai sănătoasă. [2]
3. Protecția ochilor
Dacă lucrezi într-un mediu în care există riscul de expunere la particule, substanțe chimice sau alte pericole pentru ochi, asigură-te că folosești echipamentul de protecție corespunzător. Ochelarii de protecție sunt esențiali pentru a-ți proteja ochii de accidente și leziuni.
Fumatul și expunerea la fumul de țigară pot avea efecte grave asupra sănătății ochilor. Fumul de țigară conține substanțe chimice dăunătoare care pot contribui la dezvoltarea unor afecțiuni oculare grave, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta. Evitarea fumatului și a expunerii la fumul de țigară poate ajuta la menținerea sănătății ochilor pe termen lung.
În timpul practicării sporturilor sau activităților recreative, folosește întotdeauna ochelari de protecție special concepuți pentru aceste activități. Ei sunt de mare folos la prevenirea rănilor oculare accidentale cauzate de impactul cu mingi, rachete sau alte obiecte.
Citește cu atenție și încearcă fiecare sfat din acest articol dacă vrei să îți menții vederea sănătoasă, însă, dacă problemele continuă, asigură-te că te consulți cu un specialist!
Surse:
- Kierstan Boyd, în ,,Computers, Digital Devices and Eye Strain”, American Academy of Ophtalmology, accesat în 28/05/2024
- James Roland, verificat medical de către Marie Griff, în ,,10 Ways to Improve Your Eyesight”, Healthline, accesat în 28/05/2024